Moskva pripravuje ďalší proces s Alexejom Navaľným, uväzneným kritikom Kremľa

31.5.2023 (SITA.sk) – Súd v Moskve v stredu stanovil nový dátum pojednávania pre ďalší proces s uväzneným lídrom ruskej opozície Alexejom Navaľným. Mestský súd v ruskej metropole pôvodne naplánoval na stredu predbežné pojednávanie, na ktorom sa mali prediskutovať technické otázky procesu s úhlavným nepriateľom Kremľa, ale bez udania dôvodu ho presunul na 6. júna. Súd zamietol žiadosť Navaľného právnikov o viac času na preskúmanie rozsiahlych materiálov týkajúcich sa prípadu.

Obvinený z extrémizmu

Navaľnyj povedal, že nové obvinenia z extrémizmu, ktoré označil za „absurdné“, by ho mohli držať vo väzení na ďalších 30 rokov. Dodal, že mu vyšetrovateľ povedal, že bude čeliť aj samostatnému vojenskému súdnemu procesu v súvislosti s obvineniami z terorizmu, za ktoré môže byť potenciálne odsúdený na doživotie.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nové obvinenia prichádzajú v čase, keď ruské úrady počas bojov na Ukrajine, ktoré Navaľnyj ostro kritizoval, zintenzívňujú zásahy proti nesúhlasu s vojnou v susednej krajine.

Otrávený novičokom

Alexeja Navaľného zatkli v januári 2021 po návrate do Moskvy z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou, z ktorej viní Kremeľ. Pôvodne dostal dva a pol roka väzenia za porušenie podmienečného prepustenia, vlani ho však odsúdili na deväť rokov za podvod a pohŕdanie súdom.

Svoj trest si odpykáva vo väzení s najvyšším stupňom stráženia 250 kilometrov východne od Moskvy, kde strávil mesiace na samotke. Jeho spolupracovníci a podporovatelia sa pritom čoraz viac obávajú o jeho podlomené zdravie. Začiatkom minulého mesiaca povedali, že Navaľnyj dostal akútne bolesti žalúdka a mali podozrenie, že ho tam pomaly trávia.

Viac k témam: Kremeľ, Novičok, Ruská opozícia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Moskva pripravuje ďalší proces s Alexejom Navaľným, uväzneným kritikom Kremľa © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *