Zelenskyj pýtal od Francúzov a Nemcov bojové lietadlá. Rusi nesmú vyhrať túto vojnu, tvrdí Scholz

9.2.2023 (SITA.sk) – Ukrajinský prezident požiadal lídrov Francúzska a Nemecka o bojové lietadlá. Volodymyr Zelenskyj sa po prekvapivej návšteve Spojeného kráľovstva stretol v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Strely dlhého doletu

Obaja sľúbili, že ich krajiny budú pokračovať v pomoci Ukrajine a povedali, že Rusko nesmie vyhrať vojnu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Francúzsko a Nemecko majú podľa Zelenského potenciál priniesť významný posun vo vojne na Ukrajine, ak poskytnú Kyjevu bojové tanky, moderné stíhačky a strely dlhého doletu.

Na tlačovej konferencii povedal, že diskutovali o dodávke lietadiel a varoval, že na poskytnutie zbraní je „veľmi málo času“.

Ďalšia pomoc možno aj od EÚ

Macron povedal, že Kyjev sa môže spoľahnúť na podporu Francúzska, ktoré je „odhodlané pomôcť Ukrajine k víťazstvu a opätovnému zavedeniu jej legitímnych práv“.

Scholz prízvukoval, že „pozícia je nezmenená: Rusko nesmie vyhrať túto vojnu“. Či to znamená, že by ich krajiny napokon sľúbili dodanie bojových lietadiel zostáva podľa BBC zatiaľ nejasné.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

So žiadosťou o ďalšiu pomoc sa Zelenskyj obráti aj na ďalších lídrov Európskej únie. Vo štvrtok by mal vycestovať do Bruselu.

Viac k témam: Francúzsky prezident, Nemecký kancelár, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Zelenskyj pýtal od Francúzov a Nemcov bojové lietadlá. Rusi nesmú vyhrať túto vojnu, tvrdí Scholz © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *