Medzinárodný tím stopol vyšetrovanie zostreleného letu MH17 Malaysia Airlines, v zhrnutí uviedol znepokojujúce zistenie

8.2.2023 (SITA.sk) – Medzinárodný tím vyšetrovateľov prerušil trestné vyšetrovanie zostrelenia letu Malaysia Airlines MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014, pretože nemá dostatočné dôkazy na spustenie nového stíhania. Holandská prokurátorka Digna van Boetzelaer v stredu uviedla, že vyšetrovanie dosiahlo svoj limit. Tím tvoria odborníci z Holandska, Austrálie, Malajzie, Belgicka a Ukrajiny.

Holandskí prokurátori vo svojom zhrnutí zistení uviedli, že „existujú silné indície, že ruský prezident sa rozhodol dodať“ raketový systém Buk ukrajinským separatistom. Tento systém zostrelil 17. júla 2014 let MH17 a zabil všetkých 298 ľudí na palube. Rusko stále popiera akúkoľvek účasť na zostrelení lietadla.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prvé telá obetí z boeingu dorazili do trúchliaceho Holandska

Hoci bolo objavených veľa nových informácií o rôznych zainteresovaných ľuďoch, dôkazy v súčasnosti nie sú dostatočne konkrétne na to, aby viedli k novým trestným stíhaniam,“ konštatovali prokurátori.

V novembri súd v Holandsku usvedčil dvoch Rusov a jedného promoskovského ukrajinského separatistu pre ich rolu pri zostrelení lietadla a zabití 298 ľudí. Jedného Rusa súd oslobodil. Nikto z podozrivých nebol na súde prítomný a nie je jasné, či usvedčená trojica si niekedy odpyká svoj trest. V januári zase Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že môže rozhodovať o žalobách podaných Holandskom a Ukrajinou proti Rusku pre údajné porušovanie práv na východnej Ukrajine v roku 2014, vrátane zostrelenia letu MH17 Malaysia Airlines.

Viac k témam: let MH17, Malaysia Airlines MH17, MH17 Malaysia Airlines, Proruskí separatiti, zostrelený let
Zdroj: SITA.sk – Medzinárodný tím stopol vyšetrovanie zostreleného letu MH17 Malaysia Airlines, v zhrnutí uviedol znepokojujúce zistenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *