Lídri Únie na samite v Bruseli požehnali spoločné obstarávanie munície pre Ukrajinu

23.3.2023 (SITA.sk) – Lídri Európskej únie vo štvrtok schválili plán na zaslanie milióna kusov delostreleckej munície Ukrajine v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, aby pomohli tejto krajine čeliť ruským okupantom.

Bezpečnosť Európy

Ministri zahraničných vecí a obrany EÚ začiatkom tohto týždňa schválili plán na zrýchlený nákupný proces a lídri 27 členských krajín bloku mu dali politické požehnanie na štvrtkovom samite v Bruseli.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„S prihliadnutím na bezpečnostné a obranné záujmy všetkých členských štátov Európska rada víta dohodu o dodávke striel zem-zem a delostreleckej munície na Ukrajinu, a na požiadanie aj rakiet,“ píše sa v záveroch zasadnutia o Ukrajine.

Vďaka za iniciatívu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa predtým počas videohovoru poďakoval lídrom za iniciatívu. Podľa diplomata s priamou znalosťou rozhovoru Zelenskyj hovoril z idúceho vlaku, keď sa vracal z návštevy oslobodených častí Chersonskej oblasti.

Spomenutý diplomat, ktorého meno nezverejnili, zároveň povedal, že Zelenskyj taktiež požiadal lídrov, aby dodali moderné lietadlá a rakety dlhého doletu na pomoc ukrajinskému odporu.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Lídri Únie na samite v Bruseli požehnali spoločné obstarávanie munície pre Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *