Kauza Čapí hnízdo pokračuje, výbor Poslaneckej snemovne odporučil vydať Babiša na stíhanie

18.1.2022 (Webnoviny.sk) – Mandátový a imunitný výbor českej Poslaneckej snemovne odporučil vydať bývalého premiéra Andreja Babiša na stíhanie v kauze Čapí hnízdo. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz, ktorému to povedala šéfka výboru Helena Válková.

Na pojednávaní sa nakrátko zúčastnil štátny zástupca Jaroslav Šaroch, Babiš naň neprišiel a poslal len svoje písomné vyjadrenie.

Babiša už dvakrát zbavili imunity

Snemovňa sa prípadu venuje už tretie volebné obdobie, pričom lídra hnutia ANO dvakrát zbavila imunity. Výbor sa kauzou zaoberá znova, pretože Babiš zase získal imunitu v októbrových voľbách.

Polícia stráži prístupové cesty do Poslaneckej snemovne, pretože sa na neďalekom Malostranskom námestí koná zhromaždenie na podporu vydania Babiša, ktoré zvolalo združenie Chcípl PES.

Kauza Čapí hnízdo

Obvinenia sa týkajú farmy Čapí hnízdo pri Olbramoviciach, ktorá dostala dotácie z európskych zdrojov po tom, ako jej vlastníctvo na prelome rokov 2007 a 2008 prešlo z Babišovho konglomerátu Agrofert na jeho rodinných príslušníkov.

Eurofondy v hodnote 50 miliónov korún boli určené pre malé a stredne veľké podniky, pod ktoré Agrofert nespadá. Agrofert neskôr prevzal späť vlastníctvo farmy. V kauze je obvinená aj Babišova poradkyňa Jana Nagyová.

(1 EUR = 24,467 CZK)

Viac k témam: Kauza Čapí hnízdo
Zdroj: Webnoviny.sk – Kauza Čapí hnízdo pokračuje, výbor Poslaneckej snemovne odporučil vydať Babiša na stíhanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *