Zomrela hlava srbskej pravoslávnej cirkvi, Radovič podľahol následkom koronavírusu

30.10.2020 (Webnoviny.sk) – Hlava srbskej pravoslávnej cirkvi v Čiernej Hore skonala v piatok v nemocnici na následky ochorenia COVID-19. Informovali o tom tamojší cirkevní predstavitelia, ktorí uviedli, že 82-ročný Amfilohije Radovič zomrel na zápal pľúc spôsobený spomenutým ochorením.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa lekárov sa stav biskupa v priebehu štvrtka rapídne zhoršil. Mal ťažkosti s dýchaním a bolesti v hrudníku. Hospitalizovaný bol od začiatku októbra po tom, ako mu diagnostikovali prítomnosť koronavírusu.

Radovič viedol protivládne protesty

Radovič v nedávnych mesiacoch viedol protesty proti prozápadnej vláde tohto balkánskeho štátu, ktorá napokon v augustových voľbách po desaťročiach vládnutia prišla o moc.

Nesúhlasil predovšetkým so zákonom o majetku cirkvi, ktorý podľa neho umožňoval zhabať majetok srbskej pravoslávnej cirkvi. Vtedajší čiernohorskí vládni predstavitelia s tým však nesúhlasili.

Biskup sa preslávil svojimi názormi

Biskup bol známy protizápadnými a proruskými politickými názormi. Hral kľúčovú úlohu pri vedení protivládnych protestov a zostavovaní opozičnej koalície, ktorá sa v súčasnosti snaží sformovať novú vládu v Čiernej Hore.

Radovič, ktorý sa narodil 7. januára 1938 vo vtedajšom Juhoslovanskom kráľovstve, v minulosti uviedol, že moslimovia sú „falošní ľudia s falošným náboženstvom“. Zviditeľnil sa tiež častými vyhláseniami proti homosexuálom a rodovej rovnosti.

Viac k témam: Koronavírus, úmrtie, zápal pľúc
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela hlava srbskej pravoslávnej cirkvi, Radovič podľahol následkom koronavírusu © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *