V Číne, kde je rozšírený koronavírus, sú aj Slováci. Lajčákovo ministerstvo rieši ich návrat domov

30.1.2020 (Webnoviny.sk) – Slovensko má podľa oficiálnych informácií rezortu zahraničia v provincii Chu-pej (Hubei) v Číne, v ktorej je rozšírený koronavírus, dvoch občanov. Agentúre SITA to potvrdil hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Boris Gandel.

Informoval, že ministerstvo je s občanmi v kontakte a majú rozpracované alternatívy ich návratu na Slovensko. V meste Wu-chan, v ktorom sa koronavírus objavil prvýkrát, rezort zahraničia neeviduje slovenských občanov.

Predseda vlády poverený riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Peter Pellegrini (Smer-SD) sa z dôvodu aktuálnej situácie v súvislosti s koronavírusom v pondelok 27. januára stretol s krízovým štábom.

Aj keď Slovensko zatiaľ neeviduje prípad ochorenia spôsobeného uvedeným vírusom, hlavný hygienik SR Ján Mikas upozornil, že pri súčasných možnostiach cestovania nevie vylúčiť jeho výskyt v budúcnosti.

„Práve preto sme tu, že nepodceňujeme túto situáciu, ale ani nechceme dramatizovať,“ uviedol. Je podľa neho ťažké odhadnúť, ako sa vírus bude správať. Situáciu budú hygienici monitorovať a čo najlepšie sa pripravia na elimináciu prípadnej epidémie.

Informácie o novom koronavíruse sa môže verejnosť dozvedieť na infolinkách, ktoré zriadil Úrad verejného zdravotníctva SR. Ide o telefonický a e-mailový kontakt. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Na e-mail novykoronavirus@uvzsr.sk alebo telefónne číslo 0917 222 682 sa v prípade potreby môže verejnosť obrátiť so svojimi otázkami k tejto téme, prípadne s prosbou o radu. 24-hodinová telefonická linka začala fungovať 27. januára o 15:30.

Viac k témam: koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – V Číne, kde je rozšírený koronavírus, sú aj Slováci. Lajčákovo ministerstvo rieši ich návrat domov © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *