Rusko rozšírilo zoznam zahraničných agentov, úrady sa zamerali na ochrancov ľudských práv

30.9.2021 (Webnoviny.sk) – Ruské úrady v stredu pridali na zoznam „zahraničných agentov“ populárnu mediálnu spoločnosť a dve skupiny ochrancov ľudských práv. Označenie znamená zvýšenú kontrolu zo strany vlády, ktorá potláča opozíciu, nezávislé médiá a ľudskoprávnych aktivistov.

Ministerstvo spravodlivosti označilo za zahraničného agenta spravodajskú stránku Mediazona, známu rozsiahlym spravodajstvom o súdnych kauzách, skupinu OVD-Info poskytujúcu právnu pomoc obetiam politicky motivovaného zatýkania a ďalšiu organizáciu pre ochranu ľudských práv Zóna Práva.

Krok úradov očakávali

Do registra zahraničných agentov ministerstvo zaradilo aj 22 osôb vrátane šéfredaktora Mediazony Sergeja Smirnova a vydavateľa Pjotra Verzilova, ktorý je tiež členom aktivistickej skupiny Pussy Riot. Krok úradov nebol neočakávaný, uviedol pre agentúru AP Grigorij Ochotin, spoluzakladateľ OVD-Info.

„Vnímame to ako súčasť nátlakovej kampane proti nezávislým organizáciám a médiám. Nezačalo sa to dnes. Je zaujímavé, že sa tak stalo na vrchole verejnej kampane za zrušenie legislatívy o zahraničných agentoch, kde bola OVD-Info jedným z hlavných iniciátorov,“ povedal Ochotin. Ako dodal, kampaň doteraz podporilo 222 organizácií, čo „nemohlo zostať bez povšimnutia“.

Razie u známych reportérov

Ruská vláda v posledných mesiacoch označila viacero nezávislých médií a novinárov za „zahraničných agentov“ a vykonala razie u niekoľkých známych reportérov.

Vydavateľa jedného z médií, ktoré informovalo o údajnej korupcii a zneužívaní moci zo strany najvyšších ruských predstaviteľov a oligarchov blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi, postavili mimo zákona ako „nežiaducu“ organizáciu. Dve ďalšie médiá zastavili svoju činnosť po tom, ako ich úrady obvinili z napojenia na „nežiaduce“ organizácie.

Viac k témam: Médiá, Razia, Zahraničný agent
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko rozšírilo zoznam zahraničných agentov, úrady sa zamerali na ochrancov ľudských práv © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *