Rusko rozmiestni na západe krajiny ďalších vojakov, majú čeliť hrozbám zo strany NATO

31.5.2021 (Webnoviny.sk) – Ruská armáda rozmiestni na západe krajiny dvadsať nových jednotiek. Ich úlohou bude čeliť rastúcej hrozbe, ktorú podľa Moskvy predstavuje Severoatlantická aliancia (NATO).

Po stretnutí s najvyššími armádnymi predstaviteľmi to v pondelok oznámil minister obrany Sergej Šojgu.

Vytvorí sa 20 jednotiek

Za hrozby označil rastúci počet letov amerických strategických bombardérov v blízkosti ruských hraníc, nasadzovanie bojových lodí NATO, ako aj stále častejšie a masovejšie cvičenia ozbrojených síl aliancie.

Takéto kroky „ničia medzinárodný bezpečnostný systém a nútia nás prijať relevantné protiopatrenia“, povedal Šojgu. „V Západnom vojenskom okruhu do konca roka vytvoríme ďalších dvadsať jednotiek a formácií,“ dodal minister.

Vojenské útvary na západe Ruska si podľa neho tento rok už objednali dvetisíc kusov nových zbraní.

Obavy v Kyjeve a na Západe

Rozsiahle cvičenia ruskej armády na juhu a juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou minulý mesiac vyvolali obavy v Kyjeve aj na Západe. Moskva po skončení manévrov väčšinu vojakov stiahla na domovské základne.

Vojenská technika však zostala na mieste, aby bola k dispozícii pre ďalšie cvičenia, ktoré plánuje

Rusko uskutočniť v septembri v spolupráci so svojím spojencom Bieloruskom. Šojgu dodal, že prípravy na manévre, ktoré majú „výlučne obranný charakter“, sú vo finálnej fáze.

Konflikt v roku 2014

Po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, prepukli boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a Moskvou podporovanými separatistami na východe Ukrajiny.

Konflikt si doteraz vyžiadal viac ako 14-tisíc ľudských životov.

Viac k témam: americké bombardéry, americké lety, Krym, minister obrany, ruská armáda, vojenská technika
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko rozmiestni na západe krajiny ďalších vojakov, majú čeliť hrozbám zo strany NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *