Primárky francúzskej ľavice vyhrala Taubiraová, rozhádanú ľavicu sa jej zjednotiť nepodarilo

31.1.2022 (Webnoviny.sk) – Rozdiely vo francúzskej politickej ľavici sa pred nadchádzajúcimi aprílovými prezidentskými voľbami naďalej prehlbujú, čo marí jej šancu na dobrý výsledok. Ľavicoví kandidáti v pondelok oznámili, že plánujú pokračovať s ich kampaňami, hoci v online hlasovaní si za spoločnú kandidátku vybrali bývalú ministerku spravodlivosti Christiane Taubiraovú.

Taubiraová vyzvala na jednotu

Takzvané „ľudové primárky“ mali byť demokratickým úsilím o zjednotenie ľavice. Ďalší kandidáti však proces hlasovania neuznali a vyhlásili, že nevyjdú v ústrety jeho výsledku. Taubiraová, ktorá sa pridala do boja o prezidentské kreslo začiatkom mesiaca, v nedeľu večer vyzvala na jednotu. Uviedla, že chce s ostatnými kandidátmi telefonovať, aby im navrhla alianciu.

Krátko po zverejnení výsledku online hlasovania však kandidát Zelených Yannick Jadot vyhlásil, že jej nemá čo povedať. Krajne ľavicový kandidát Jean-Luc Mélenchon sa vyjadril, že sa jej kandidatúry neobáva. Socialistická kandidátka a primátorka Paríža Anne Hidalgová zase trvala na tom, že bude pokračovať vo svojej kampani.

Macron kandidatúru zatiaľ nepotvrdil

Prezidentské voľby sú naplánované na apríl – prvé kolo 10. a druhé 24. apríla. Žiaden z ľavicových kandidátov sa však nezdá byť v pozícii, že by sa dostal do druhého kola.

Podľa prieskumov verejnej mienky bude jedným z kandidátov v druhom kole súčasný centristický prezident Emmanuel Macron, od ktorého sa očakáva potvrdenie kandidatúry v nadchádzajúcich týždňoch. Jeho najväčšími konkurentmi budú podľa prieskumov kandidáti z konzervatívnej strany a krajnej pravice.

Viac k témam: Prezidentská kampaň, Prezidentské voľby vo Francúzsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Primárky francúzskej ľavice vyhrala Taubiraová, rozhádanú ľavicu sa jej zjednotiť nepodarilo © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *