Metsolová sa chce držať Sassoliho štýlu, Európsky parlament sa nemôže báť reforiem

18.1.2022 (Webnoviny.sk) – Nová predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová chce, aby sa stal zákonodarný zbor pod jej vedením silnejším hráčom na európskej scéne.

Európsky parlament (EP) nemal predsedu od minulého utorka, keď skonal Talian David Sassoli. Ten sa už neplánoval uchádzať o znovuzvolenie a Metsolová po jeho smrti pôsobila ako úradujúca predsedníčka parlamentu.

Metsolová krátko po voľbe apelovala, aby Európa v snahe o svetlejšiu budúcnosť znovu objavila myšlienky politických velikánov Helmuta Kohla či Francoisa Mitteranda. „Nemôžeme sa báť reforiem. Môžeme urobiť náš parlament modernejším a efektívnejším. Musíme využiť príležitosť,“ uviedla rodáčka z Malty.

Metsolová sa stala treťou predsedníčkou v histórii Európskeho parlamentu. V minulosti stáli na čele tohto orgánu EÚ Francúzky Nicole Fontaineová (1999 – 2002) a Simone Veilová (1979 – 1982). Metsolová v tejto súvislosti vyhlásila, že nebude trvať ďalšie dve dekády, kým na jej mieste „bude stáť ďalšia žena“. Podotkla, že sa bude držať štýlu práce svojho predchodcu.

Jej zvolenie v deň 43. narodenín podporilo už počas 1. kola voľby 458 zo 616 poslancov. Stala sa najmladšou osobou zvolenou do tejto pozície. Okrem nej kandidovali i Švédka Alice Kuhnkeová, Poliak Kosma Zlotowski a Španielka Sira Regová.

Viac k témam: Predseda Európskeho parlamentu (EP)
Zdroj: Webnoviny.sk – Metsolová sa chce držať Sassoliho štýlu, Európsky parlament sa nemôže báť reforiem © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *