Leyenová podporila hromadné testovanie národov, lídri krajín EÚ sú za zachovanie otvorených hraníc

30.10.2020 (Webnoviny.sk) – Šéfka Európskej komisie Ursula Von der Leyen počas videosamitu lídrov Európskej únie (EÚ), ktorý sa konal vo štvrtok 29. októbra, podporila hromadné testovanie populácie na ochorenie COVID-19. Testovanie je aj podľa ďalších lídrov jednou z dôležitých možností ako prekonať najhoršiu fázu pandémie.

Zároveň priblížila nový balík opatrení s cieľom posilniť odpoveď EÚ na druhú vlnu pandémie koronavírusu. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informuje štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Viac o téme: Koronavírus

Dodal, že počas rokovania odzneli výzvy, aby všetky krajiny spoločne bojovali proti pandémii a aby hranice zostali pokiaľ možno otvorené. O to dôležitejšie bude zhromažďovanie údajov o šírení nákazy, lepšia výmena informácií či zavedenie spoločných štandardov pre rýchle testovanie na báze antigénových testov.

Klus doplnil, že Slovensko chce ísť príkladom. „Premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyhlásil, že podporujeme spoluprácu štátov a považujeme za dôležité, aby sme navzájom koordinovali prijímané opatrenia, hoci sa situácia v jednotlivých krajinách líši. Slovensko sa rozhodlo ísť cestou plošného pretestovania populácie s antigénovými testami,“ uviedol.

Dodal, že hneď, ako budeme poznať výsledky celoplošného testovania, ktoré sa uskutoční tento víkend, „budeme naše skúsenosti zdieľať s celým svetom.“

Viac o téme: Celoplošné testovanie

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Celoplošné testovanie, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Leyenová podporila hromadné testovanie národov, lídri krajín EÚ sú za zachovanie otvorených hraníc © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *