Láva zo sopky Cumbre Vieja rozširuje španielske územie, ohrozené sú desaťtisíce ľudí

30.9.2021 (Webnoviny.sk) – Láva zo sopky Cumbre Vieja na kanárskom ostrove La Palma vtekaním do vôd Atlantického oceána rozširuje toto španielske územie. Ako vo štvrtok uviedli vedci z Európskej únie, láva z vulkánu po kontakte s vodou stvrdne, pričom poznamenali, že podľa satelitných snímok roztavená hornina pokryla na La Palme plochu s rozlohou 338 hektárov.

Kontakt lávy s teplotou viac ako 1000 stupňov Celzia a morskej vody v oblasti spôsobuje výbuchy a uvoľňovanie toxických plynov. Pasáty typické pre španielske Kanárske ostrovy však pomáhajú rozptýliť oblaky vodnej pary a toxických plynov.

Orgány sú však naďalej v pohotovosti, keďže meteorológovia naznačili, že smer vetra by sa v priebehu štvrtka mohol zmeniť a zahnať toxické oblaky k pobrežiu a do vnútrozemia ostrova s približne 85-tisíc obyvateľmi. Obavy vyvoláva aj smer, ktorým by sa mohla uberať láva. Nerovný terén môže spôsobiť, že sa vychýli zo súčasnej trasy a zničí ďalšie domy a poľnohospodársku pôdu.

Počas doterajšej viac ako týždňovej erupcie už sopka zničila viac ako 850 budov, 30 kilometrov ciest a spôsobila evakuáciu tisícok ľudí. Od začiatku erupcie nie sú medzi obyvateľmi La Palmy hlásené žiadne obete ani zranenia.

Viac k témam: Erupcia, Láva, Sopka
Zdroj: Webnoviny.sk – Láva zo sopky Cumbre Vieja rozširuje španielske územie, ohrozené sú desaťtisíce ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *