Kosovo oznámilo zrušenie niektorých ciel na srbské produkty, EÚ to berie pozitívne a USA naopak

28.2.2020 (Webnoviny.sk) – Kosovo sa rozhodlo zrušiť 100-percentné clá na niektoré srbské produkty. Oznámil to v piatok kosovský premiér Albin Kurti. Od 15. marca prestane platiť 100-percentné clo na suroviny dovážané zo Srbska, no nie na výrobky a služby.

Kosovo teraz na oplátku čaká, že Srbsko prestane blokovať snahy o jeho medzinárodné uznanie. Ak sa tak stane, Kosovo zruší 100-percentné clá na všetky srbské produkty, oznámil kosovský premiér.

Medzinárodné spoločenstvo na tento krok Prištiny reagovalo nesúrodo. Zatiaľ čo Európska únia s ním vyslovila spokojnosť, Spojené štáty vyhlásili, že toto opatrenie je nedostatočné a clá treba zrušiť úplne.

Obnovenie regionálneho obchodu

„Tento prvý krok môže mať pozitívny vplyv na obnovenie regionálneho obchodu a na obnovenie dialógu medzi Belehradom a Prištinou,“ reagovala na oznámenie Kosova EÚ.

„Naše stanovisko je úplne jasné: Clá musia byť úplne zrušené. Pán Kurti robí vážnu chybu,“ vyjadril sa ostro americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell, ktorý je zároveň aj vyslancom USA pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom.

Pokus o podvod

Spojené štáty za tento postoj v piatok netradične pochválil aj srbský prezident Aleksandar Vučič. „Americký vyslanec Grenell má úplnú pravdu, a to čo tu vidíme, je len ďalší pokus o podvod,“ povedal srbský prezident.

Kosovo zaviedlo stopercentné clá na všetky produkty dovážané zo Srbska v novembri 2018 v odvete za to, že Srbsko dlhodobo blokuje snahy Kosova o jeho medzinárodné uznanie a o vstup do medzinárodných organizácií. Svetové spoločenstvo označilo toto rozhodnutie Kosova vo vzácnej zhode za veľmi prehnané.

Viac k témam: clá, služby
Zdroj: Webnoviny.sk – Kosovo oznámilo zrušenie niektorých ciel na srbské produkty, EÚ to berie pozitívne a USA naopak © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *