Izraelská armáda vykonala nálet v Pásme Gazy, bola to odveta za zápalné balóny od Hamasu

17.1.2020 (Webnoviny.sk) – Útočný vrtuľník izraelských ozbrojených síl zasiahol vo štvrtok v noci cieľ palestínskeho hnutia Hamas na severe Pásma Gazy. Armáda tak reagovala na zápalné balóny, ktoré v ten deň z územia vyslali do Izraela. Nálet sa podľa armády zameral na „infraštruktúru používanú na podzemné aktivity“. Správy z Gazy však tvrdia, že zasiahol otvorený priestor. Z oblasti nehlásia zranených.

Izraelská polícia uviedla, že spomínané balóny dopadli v južnom Izraeli a na miesto prišli pyrotechnici. Podľa polície došlo aj k explózii, ale nikto sa nezranil.

Zápalné balóny a šarkany vysielali Palestínčania smerom na Izrael často počas masových demonštrácií, ktoré sa od roku 2018 konali vyše rok a pol pri hranici Pásma Gazy a Izraela. Na izraelskom území spôsobili požiare na veľkých plochách poľnohospodárskej pôdy.

Palestínčania s nimi prestali pred pár mesiacmi, zatiaľ čo sa demonštrácie zmenšovali, aby dali priestor Izraelu a Hamasu priestor na uplatnenie neformálneho prímeria, ktoré sprostredkovali medzinárodní mediátori.

Štvrtkové balóny zrejme odzrkadľujú nespokojnosť Hamasu s pomalým tempom úsilia v súvislosti s prímerím, ktorého cieľom je uvoľniť izraelskú blokádu Gazy výmenou za pokoj na hranici.

Viac k témam: izraelská armáda, Pásmo Gazy
Zdroj: Webnoviny.sk – Izraelská armáda vykonala nálet v Pásme Gazy, bola to odveta za zápalné balóny od Hamasu © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *