Foto: V Paríži protestujú odborári, ochromili dopravu, rozbíjajú výklady a zakladajú požiare

5.12.2019 (Webnoviny.sk) – Francúzsku metropolu vo štvrtok ochromil štrajk pracovníkov vo verejnej doprave, ktorý nepriaznivo ovplyvnil nielen dopravu v Paríži, ale aj železničnú a leteckú dopravu po celej krajine a tiež dopravné spojenie so zahraničím.

V Paríži sa koná veľký pochod odborárov, z ktorých tí najradikálnejší pozdĺž jeho trasy rozbíjajú výklady obchodov a podpaľujú smetné koše a iné predmety a objekty. Podľa agentúry The Associated Press (AP) zamaskovaní demonštranti zlikvidovali okrem iného aj autobusovú zastávku či príves nákladného auta.

Polícia nezasahuje

V Paríži je nasadených šesťtisíc policajtov, zatiaľ sa však držia stranou a nezasahujú. V obavách z takýchto násilností úrady už vopred zakázali na štvrtok akékoľvek protesty na bulvári Champs-Élysées, pri katedrále Notre Dame a tiež v blízkosti prezidentského paláca a sídla parlamentu

Odborári protestujú proti plánom francúzskej vlády na reformu dôchodkového systému, ktorá podľa nich spôsobí, že budú musieť pracovať dlhšie, a pritom budú mať menšie dôchodky.

Obmedzená doprava

Podľa informácií francúzskej železničnej spoločnosti SNCF v dôsledku štrajku vo štvrtok nepremáva odhadom až 90 percent vysokorýchlostných vlakov a obmedzená je aj medzinárodná železničná doprava.

Francúzsky letecký prepravca Air France odhaduje, že bude musieť počas dňa zrušiť zhruba 30 percent plánovaných letov.

Viac k témam: Champs-Elysees, dôchodková reforma, francúzska polícia, Notre Dame, reforma, štrajk, verejná doprava
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: V Paríži protestujú odborári, ochromili dopravu, rozbíjajú výklady a zakladajú požiare © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *